Świat Filmu

James Earl Jones

James Earl Jones, Głos Dartha Vadera

Biografia:

Urodzony 17 stycznia, 1931 w Arkabutla Township w stanie Missisipi o godzinie 6:05 rano, aktor należy do najbardziej utalentowanych amerykańskich twórców filmowych i scenicznych. W dzieciństwie nazywano go po prostu Todd. Jest synem innego aktora, Roberta Earla Jones’a (Żądło) i Ruth Williams, ale wychowywali go dziadkowie ze strony matki, po tym jak ojciec porzucił całą rodzinę. James miał przodków zarówno afro-amerykańskich, irlandzkich jak i rdzennych amerykanów z plemienia Cherokee. W wieku pięciu lat jego rodzina przeniosła się do Dublinu w stanie Michigan. Za młodu cierpiał z powodu jąkania się, przez co nie tylko unikał jak mógł głośnego mówienia, ale do ósmego roku życia był prawie niemową. Dopiero w szkole średniej jeden z jego nauczycieli, Donald Crouch, nie tylko odkrył w nim talent do poezji, ale też pracował nad młodym Jamesem by ten nauczył się przemawiać publicznie, a przede wszystkim przezwyciężyć swój strach przed takimi przemowami. Zmuszał go, by codziennie recytował wiersz przed całą klasą, a to przede wszystkim nauczyło go wiary w swoje możliwości. W tym czasie też pobierał swoje pierwsze nauki aktorskie. Studiował na Uniwersytecie w Michigan. Potem służył w siłach rezerwowych, stacjonował na Alasce aż do końca lat 50. W czasie studiów był też członkiem Stowarzyszenia Strzelb Pershinga.

Swoją filmową karierę zaczął dopiero w latach 60. Zadebiutował u Stanleya Kubrika w „Doktorze Strangelove, lub jak przestałem się martwić i pokochałem bombę” w 1964, gdzie zagrał jednego z załogantów B-52. W 1969 pojawił się w epizodzie „Ulicy Sezamkowej”. Ale jego pierwszy prawdziwy sukces filmowy przyniósł dopiero „Wielka nadzieja białych” gdzie zagrał boksera Jacka Johnsona, postać historyczną, w którą wcześniej wcielał się na Broadwayu. Za rolę dostał nominację do Oskara w kategorii najlepszy aktor i choć przegrał (wygrał George C. Scott za „Pattona”), został drugim afro-amerykaninem nominowanym do nagrody akademii (pierwszym był Sidney Poitier). W drugiej połowie lat 70. grał w wielu filmach, przede wszystkim małe role. Jedną z nich było podkładanie głosu pod Dartha Vadera w „Gwiezdnych Wojnach”, gdzie nawet nie umieszczono go w napisach. Wystąpił między innymi w „Conan Barbarzyńca”, „Miecz z kraju Bushido”, „Egzorcysta II: Heretyk”, „Ostatni film o Legii Cudzoziemskiej”, „Książę w Nowym Jorku”, „Polowanie na Czerwony Październik”, „Stan zagrożenia” i wielu innych. Nie raz podkładał też głosy, nie tylko do „Gwiezdnych Wojen” gdzie formalnie informacje o tym pojawiły się dopiero przy okazji wersji specjalnej, jest także głosem Mufasy w animowanym filmie studia Disneya „Król Lew”, ale też nagrał słynną zapowiedź stacji CNN „This is CNN”. Zdarzało mu się także nagrywać głosy, samego siebie. Np. w filmie „Roboty”, gdzie podkładał głos pod urządzenie do imitacji głosu Dartha Vadera, na podobnej zasadzie pojawiał się też gościnnie w „Simpsonach” czy w „Barwach Kampanii”, gdzie podkładał głos pod zapowiedzi z CNNu. Pojawiał się także w grach komputerowych jak choćby Comand & Conquer: Tiberian Sun, gdzie grał rolę generała Solomona, czy słynnej swego czasu grze-filmie „Under a killing moon”. Jest także narratorem w grze „Colony Wars”. W 2000 i 2004 pomagał stworzyć czołówki do relacji z igrzysk dla NBC.

Ciekawostką jest jego praca z Gwiezdnymi Wojnami, bo choć nie wymieniono go w Nowej Nadziei, to pojawia się w kredytach do „Holiday Special”. Początkowo rola głosu Dartha Vadera, miała przypaść Orsonowi Wellesowi, gdyż George’owi nie podobał się głos Davida Prowse’a. Welles nagrał nawet narrację wykorzystaną w pierwszych zwiastunach do „Nowej Nadziei” z 1976, ale Lucas uznał, że jego głos jest zbyt znany, więc zwrócił się do Jonesa. Jemu samemu nigdy nie przeszkadzało, że nie wymieniono go w napisach, gdyż jak sam twierdził, miał wrażenie, że bardzo mało zrobił na planie. Faktycznie wszystkie swoje kwestie nagrał w ciągu jednego dnia. Zagadką jest natomiast jego udział w „Zemście Sithów”, gdzie pewne jest to, że brał udział w nagraniach, które wykorzystano później do wielu produktów (w tym zmieniacza głosu na Vadera), acz do dziś nie wiadomo, czy jego głos ostatecznie został użyty w samym filmie. Rick McCallum odpowiedział dość enigmatycznie, że James Earl Jones spędził na planie pracowity dzień, natomiast Pablo Hidalgo zasugerował, że w filmie to Hayden Christensen jest w pełni Darthem Vaderem. Należy podkreślić, że jedno nie wyklucza drugiego, a co najważniejsze Jonesa ponownie nie ma w napisach. W pozostałych przypadkach, także przy dokrętkach do wersji specjalnej (gdzie Vadera grał Andrew C. Nelson), to właśnie on podkłada głos pod Lorda Sithów.

Był żonaty dwukrotnie, wpierw z Julienne Marie, a potem z Cecilią Hart, z którą ożenił się 15 marca 1982 i pozostaje w związku do dziś. Mają jedno dziecko. W roku 1998 w czasie rozgrywek NBA ogłoszono jego śmierć, ale jak się później okazało wtedy zmarł James Earl Ray, zabójca Martina Luthera Kinga.

Według niektórych źródeł jest zagorzałym Republikaninem, który poparł interwencje w Iraku czy Kosowie. Jednak publicznie nie chce się do tego przyznać, gdyż jak twierdzi, sprawy polityczne to jego prywatna sprawa. Dla nas jednak na zawsze pozostanie głosem Dartha Vadera.



Nagrody i Nominacje:

2004: Everwood (nominacja) Emmy wyróżniająca się rola w serialu lub filmie telewizyjnym
1998: Fraiser (nominacja) nagroda Image wyróżniająca się rola w serialu komediowym
1997: Fraiser (nominacja) Emmy wyróżniająca się rola w serialu komediowym
1996: Cry, the Beloved Country (nominacja) nagroda Image najlepsza rola główna w filmie
1996: Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (nominacja) nagroda Image wyróżniająca się rola w filmie dla dzieci i młodzieży
1995: Under One Roof (nominacja) Emmy wyróżniająca się rola w serialu lub filmie telewizyjnym
1995: Cry, the Beloved Country nagroda Screen Actors Guild najlepszy aktor
1995: Cry, the Beloved Country nagroda KCFCC najlepszy aktor
1994: Picket Fences (nominacja) Emmy wyróżniająca się rola w serialu lub filmie telewizyjnym
1994: Gdzie diabeł mówi dobranoc (nominacja) Emmy najlepszy aktor w serialu dramatycznym
1993: Gabriel's Fire nagroda Image najlepszy aktor w serialu dramatycznym
1992: Pros and Cons (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w serialu dramatycznym
1991: Gabriel's Fire Emmy najlepszy aktor w serialu dramatycznym
1991: Gabriel's Fire (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w serialu dramatycznym
1991: Heat Wave Emmy najlepszy aktor drugoplanowy w miniserialu lub odcinku specjalnym
1991: Heat Wave nagroda ACE najlepszy aktor drugopplanowy w filimie lub miniserialu
1990: By Dawn's Early Light Emmy najlepszy aktor drugoplanowy w miniserialu lub odcinku specjalnym
1987: Faerie Tale Theatre (nominacja) nagroda ACE najlepszy aktor w serialu komediowym
1975: Claudine (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w komedii lub musicalu
1971: Wielka nadzieja białych (nominacja) Oscar najlepszy aktor
1971: Wielka nadzieja białych Złoty Glob najbardziej obiecujący debiut
1971: Wielka nadzieja białych (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor w dramacie
1964: East Side/West Side Emmy wyróżniające się wykonanie głównej roli


Filmografia:

2007: 2004: A Light Knight's Odyssey jako Profesor (głos)
2006: Klik: i robisz, co chcesz jako narrator
2006: Straszny Film 4 - narrator
2006: The Benchwarmers jako Darth Vader (głos)
2006: The Magic 7 (TV) 5-Toe (głos)
2005: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith) jako Darth Vader (głos)
2005: The Reading Room (TV) jako William Campbell
2005: Drużyna 2 (Sandlot 2, The) jako Pan Mertle
2002: Piękna i Bestia: kulisy historii (Beauty and the Beast: The Story Behind the Story) jako Prowadzący
2001: Muhammad Ali w oczach świata (Muhammad Ali: Through the Eyes of the World)
2001: Disney's American Legends jako Prowadzący
2001: Dziewięć psów Świętego Mikołaja (Nine Dog Christmas) jako Narrator (głos)
2001: Papp Project, The jako on sam
2001: Black Indians: An American Story jako Narrator
2001: Biesiada wszystkich świętych (Feast of All Saints) jako stary Marcel
2001: Finder's Fee jako Avery Phillips
1999: On the Q.T. jako Leo
1999: Koniec lata (Summer's End) jako Dr. William Blakely
1999: Fantazja 2000 (Fantasia 2000) jako Gospodarz
1999: Nasz przyjaciel, Martin (Our Friend, Martin) jako Daddy King (głos)
1998: Merlin jako Król Gór (głos)
1998: Barwy kampanii (Primary Colors) jako CNN voiceover (głos)
1998: Król Lew II: Czas Simby (Lion King II, The: Simba's Pride) jako Mustafa (we śnie Simby)
1997: Co usłyszał głuchy (What the Deaf Man Heard) jako Archibald Thacker
1997: Brudny glina (Gang Related) jako Arthur Baylor
1997: Sam jak palec (Alone) jako Grey
1996: Zegarek (Timepiece) jako Lawrence
1996: Rebound: The Legend of Earl 'The Goat' Manigault jako Dr. McDuffie
1996: Wszystko zostaje w rodzinie (Family Thing, A) jako Ray Murdock
1995: Jefferson w Paryżu (Jefferson in Paris) jako Madison Hemings
1995: Płacz, ukochany kraju (Cry, the Beloved Country) jako Stephen Kumalo
1994: Detektyw bez pamięci (Clean Slate) jako John Dolby
1994: Bah, Humbug!: The Story of Charles Dickens' 'A Christmas Carol' jako Narrator / Ebenezer Scrooge
1994: Król Lew (Lion King, The) jako Mufasa (głos)
1994: Stan zagrożenia (Clear and Present Danger) jako Admirał James Greer
1994: Strefa mroku: Kino. Kraina umarłych. (Twilight Zone: Rod Serling's Lost Classics) jako Wprowadzający
1994: Africa: The Serengeti jako Narrator
1993: Dreamrider jako William Perry
1993: Ramajana (Ramayana: The Legend of Prince Rama) jako Narrator
1993: Sommersby jako Judge Isaacs
1993: Amatorzy sportu (Sandlot, The) jako Pan Mertle
1993: Człowiek-meteor (Meteor Man, The) jako Earnest Moses
1993: Niepohamowana siła (Excessive Force) jako Jake
1992: Włamywacze (Sneakers) jako Bernard Abbott
1992: Czas patriotów (Patriot Games) jako Admirał James Greer
1991: True Identity jako on sam
1991-1992: Pros and Cons jako Gabriel Bird
1991: Gorąca noc (Scorchers) jako Bear
1990: Last Flight Out jako Al Topping
1990-1991: Gabriel's Fire jako Gabriel Bird
1990: Convicts jako Ben
1990: Śmierć przychodzi o świcie (By Dawn's Early Light) jako Generał w okularach - 'Alice'
1990: Ivory Hunters jako Inspektor Nkuru
1990: Ambulans (Ambulance, The) jako detektyw Spencer
1990: Polowanie na Czerwony Październik (Hunt for Red October, The) jako Admirał Greer
1989: Najlepsi z najlepszych (Best of the Best) jako trener Couzo
1989: Pole marzeń (Field of Dreams) jako Terence Mann
1989: Uciekinierzy (Three Fugitives) jako detektyw Dugan
1988: Michael Jackson: The Legend Continues jako on sam / narrator
1988: Telegram śmierci (Terrorgram) jako Głos kary (głos)
1988: Książę w Nowym Jorku (Coming to America) jako Król Jaffe Joffer
1987: W szachu (Matewan) jako 'Few Clothes' Johnson
1987: My Little Girl jako Ike Bailey
1987-1992: Square One TV jako Spiker (1990) / Wódz Thad Green (1987-1988)
1987: Kamienne ogrody (Gardens of Stone) jako Goody Nelson
1987: Alan Quatermain i zaginione miasto złota (Alan Quatermain and the Lost City of Gold) jako Umslopogaas
1987: Pinocchio and the Emperor of the Night jako Władca Ciemności (głos)
1986: Rasowy stypendysta (Soul Man) jako Profesor Banks
1985: City Limits jako Albert
1985: Aladdin and His Wonderful Lamp jako Genie of the Lamp/Genie of the Ring
1985: Atlanta Child Murders, The jako Major Walker
1984: Las Vegas gra o wszystko (Vegas Strip Wars, The) jako Jack Madrid
1983: Gwiezdne wojny: Powrót Jedi (Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi) jako Darth Vader
1982: Flight of Dragons, The jako Ommadon (głos)
1982: Conan Barbarzyńca (Conan the Barbarian) jako Thulsa Doom
1981: Miecz z kraju Bushido (Bushido Blade, The) jako Więzień
1981: Amy i anioł (Amy and the Angel) jako Anioł Gabriel
1979: Korzenie: Następne pokolenia (Roots: The Next Generations) jako Alex Haley
1979-1980: Paris jako Detektyw Woodrow 'Woody' Paris
1978: 'Star Wars' Holiday Special, The jako Lord Darth Vader (głos)
1977: Making of 'Star Wars', The jako Darth Vader (głos)
1977: Wyrównane rachunki (Piece of the Action, A) jako Joshua Burke
1977: Egzorcysta II: Heretyk (Exorcist II: The Heretic) jako Kokumo
1977: Ostatni film o Legii Cudzoziemskiej (Last Remake of Beau Geste, The) jako szejk
1977: Jezus z Nazaretu (Jesus of Nazareth) jako Baltazar
1977: Gwiezdne wojny: Nowa nadzieja (Star Wars) jako Darth Vader (głos)
1976: Deadly Hero jako Rabbit
1976: River Niger, The jako Johnny Williams
1976: Załoga kapitana Lyncha (Swashbuckler) jako Nick Debrett
1974: King Lear jako Król Lear
1974: Cay, The jako Timothy
1974: Claudine jako Roop
1973: Black Omnibus jako Gospodarz (1973)
1972: Malcolm X jako narrator (głos)
1970: Wielka nadzieja białych (Great White Hope, The) jako Jack Johnson
1970: End of the Road jako Doctor D
1967: Haiti - wyspa przeklęta (Comedians, The) jako Dr Magiot
1966: The Guiding Light (TV) jako Dr. Jim Frazier #2
1966: As the World Turns jako Dr Jerry Turner
1964: Doktor Strangelove, lub jak przestałem się martwić i pokochałem bombę (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) jako porucznik Lothar Zogg
1963: East Side/West Side (TV) jako Joe
1963: Look Up and Live (TV) jako Book



Tagi: James Earl Jones (2)
Loading..

Ustawienia


Ustaw kolejność w prawej i lewej sekcji.
Możesz przesuwać elementy również pomiędzy nimi.