Świat Filmu

Natalie Portman

Natalie Hershlag, Padme Amidala Skywalker

Biografia:

Właściwie to Natalie Hershlag, zwana przez przyjaciół po prostu „Nat”. Jej pseudonim, a dokładniej nazwisko Portman jest jednak dziedzictwem jej rodziny, to rodowe nazwisko babki Natalie. Przez wiele lat aktorka, dla swojego bezpieczeństwa, by móc prowadzić normalne życie chroniła swoją prywatność, w tym prawdziwe nazwisko. Urodziła się w Jerozolimie 9 czerwca 1981. Jej ojciec jest lekarzem, specjalistą od spraw leczenie bezpłodności, a matka artystką, która pełni obecnie rolę agentki swojej córki. Dziadek Natalie był Żydem z Polski i socjalistą. Gdy aktorka miała trzy latka, jej rodzice przenieśli się do Stanów. Wpierw w 1984 mieszkali w Waszyngtonie, potem od 1988 w Connecticut, a od 1990 Syosset przy Nowym Jorku. Tam ukończyła z wyróżnieniem szkołę średnią, a potem studiowała w Harwardzie, gdzie ukończyła psychologię. Potem studiowała też w Izraelu. Włada biegle hebrajskim i angielskim, dobrze niemieckim, francuskim i japońskim oraz uczy się arabskiego. Jej ulubionym filmem był „Wirujący Seks”, przez który zainteresowała się tańcem, którego uczyła się w różnych grupach, marząc o karierze na Broadwayu. Gdy miała jedenaście lat poszła wraz ze znajomymi na pizzę i przypadkiem zaczepił ją agent szukający modeli dziecięcych do reklam i nie tylko. Zapytał młodą Natalie czy nie chciałaby zostać modelką, a ta odpowiedziała mu, że wolałaby zostać aktorką. W rezultacie zdziwiony agent ułatwił jej dostęp do przesłuchań i ostatecznie została przesłuchiwana do roli w filmie Luca Bessona „Leon Zawodowiec” (1994). Od razu wpadła reżyserowi w oko i obsadził ją w głównej roli żeńskiej u boku Jeana Reno. Historia młodej osieroconej dziewczynki, która zaprzyjaźnia się z zabójcą na zlecenie otworzyła Natalie drzwi do kariery. Następnie zagrała epizod w którkometrażowym filmie „Developing”, a potem zagrała role w „Gorączce” Michaela Manna, „Pięknych Dziewczynach”, „Wszyscy mówią kocham cię” Woody’ego Allena czy „Marsjanie atakują” Tima Burtona. W tych dwóch ostatnich grała u boku jednego ze swoich chłopaków, Lukasa Haasa. Role pomagała jej dobierać mama, która dbała o to, by córka nie zaniedbywała zajęć w szkole, ale także by scenariusz nie przewidywał scen rozbieranych, w ten sposób odrzuciła propozycję roli tytułowej w „Lolicie”. Sama aktorka w początkowym etapie swojej kariery zarzekała się, że nigdy nie rozbierze się na ekranie, później jednak zmieniła zdanie. W 1997 pojawiła się na planie Gwiezdnych Wojen, gdzie wcieliła się w rolę królowej Amidali. Co ciekawe wcześniej nie oglądała Gwiezdnej Sagi ani razu. Rola w „Mrocznym Widmie” przyniosła jej światowy rozgłos i ugruntowała dobrą pozycję. Później aktorka ograniczała swoje występy, ze względu na studia, poza sagą zagrała w średnio udanym „Wszędzie byle nie tu” u boku Susan Sarandon i „Gdzie serce twoje”, a także w epizodzie w „Zoolanderze”. W między czasie zajęła się też grą na Broadwayu, przede wszystkim w opowieści opartej na pamiętnikach Anny Frank, żydówki ukrywającej się przed Niemcami w czasie II Wojny Światowej w Holandii.

Później zagrała między innymi w „Wzgórzu Nadziei”, „Powrocie do Garden State”, „Bliżej” (za który nominowano ją nawet do Oskara oraz dostała Złoty Glob) czy „V jak Vendetta”.

Od ósmego roku życia jest wegetarianką, przede wszystkim z przekonania. Sama przyznaje się, że najtrudniej było jej zrezygnować z ulubionych żelek. Jest demokratką i aktywnie wspierała kampanię prezydencką Johna Kerry’ego w 2004, a także zajmuje się walką z ubóstwem. W 2004 i 2005 podróżowała do Ugandy, Gwatemali i Ekwadoru jako Ambasador Nadziei. Jednak jej zachowanie nie raz wzbudzało pewne kontrowersje. O podejściu do scen rozbieranych pisałem już wcześniej, wiele oburzenia wywołało wśród fanów także oświadczenie, że płeć osoby, którą się kocha nie ma dla niej znaczenia, bo nie można się ograniczać. Większe problemy miała po wypowiedzi dla jednego z magazynów, w którym powiedziała, że choć nie jest czarna, wie jak można się tak czuć. Potem musiała się z tego tłumaczyć. Miała też problemy z policja, podczas zdjęć do filmu „Free Zone” zatrzymały ją Izraelskie służby, gdyż całowała się z aktorem Aki Avnim przy Ścianie Płaczu, co oburzyło ortodoksyjnych Żydów. Kilka lat wcześniej chodziła plotka, że jest poszukiwana w Izraelu, gdyż nie odbyła służby wojskowej, ale tę sprawę ostatecznie załatwiono. W roku 2005 zatrzymano ją w Nowym Jorku za jazdę bez ważnego dowodu rejestracyjnego.

Nie wyszła na razie jeszcze za mąż, jednak nie raz umawiała się z aktorami z którymi pracowała w tym Haydenem Christensenem, Jakiem Gyllenhaalem, Gealem Garcią Bernalem czy muzykiem Moby. Nie przywiązuje zbytniej wagi sentymentalnej do Gwiezdnych Wojen, wręcz się od nich odcina, twierdząc, że poświęciła sadze 10 lat życia i teraz powinna zająć się innymi sprawami. Dostaje kopie praktycznie wszystkich figurek, ale żadnej z nich nigdy nie zostawiła sobie na pamiątkę, nawet tych, które jej się podobają, wszystkie wysyła fundacjom by przeznaczyły je na cele dobroczynne.

Na planie „Mrocznego Widma” miała wypadek, iskierka od wybuchu wpadła jej do oka, ale na szczęście nie stało się nic poważnego. Wśród innych wpadek na planie jest i ta najsłynniejsza, kiedy to jej własna matka pomyliła ja z Keirą Knightley.


Nagrody i Nominacje:

2006: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) Saturn najlepsza aktorka
2005: Bliżej Złoty Glob najlepsza aktorka drugoplanowa
2005: Bliżej (nominacja) Oscar najlepsza aktorka drugoplanowa
2005: Bliżej (nominacja) BAFTA najlepsza aktorka drugoplanowa
2005: Bliżej (nominacja) Złota Kaczka najlepsza aktorka zagraniczna
2005: Powrót do Garden State (nominacja) MTV Movie Award najlepsza aktorka
2005: Powrót do Garden State (nominacja) MTV Movie Award najlepszy pocałunek
2005: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) Nagroda Młodych najlepsza aktorka
2003: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (nominacja) Złota Malina najgorsza aktorka
2003: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (nominacja) Saturn najlepsza aktorka
2003: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (nominacja) Złota Malina najgorszy duet aktorski
2000: Wszędzie byle nie tu (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka dramatyczna
2000: Gwiezdne Wojny - Epizod 1: Mroczne Widmo (nominacja) nagroda Blockbuster Entertainment najlepsza aktorka filmu akcji
2000: Gwiezdne Wojny - Epizod 1: Mroczne Widmo (nominacja) Saturn najbardziej obiecująca aktorka
2000: Gdzie serce twoje (nominacja) Nagroda Młodych najlepsza aktorka
2000: Gwiezdne Wojny - Epizod 1: Mroczne Widmo (nominacja) Złota Malina najgorszy duet aktorski
1997: Gorączka (nominacja) Nagroda Młodych najlepsza aktorka w dramacie


Filmografia:

2007: Other Boleyn Girl, The jako Anne Boleyn
2007: Mr. Magorium's Wonder Emporium
2007: My Blueberry Nights
2007: Smoker, The jako Nicole Bonner
2006: Zakochany Paryż (Paris, je t'aime) jako Francine (segment "10th arrondissement")
2006: Duchy Goi (Goya's Ghosts) jako Ines
2005: V jak Vendetta (V for Vendetta) jako Evey Hammond
2005: Free Zone jako Rebecca
2005: Domino one jako Dominique Bellamy
2005: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith) jako Padme Amidala
2004: Hitler's Pawn: The Margaret Lambert Story jako Narrator
2004: Prawda (True) jako Francine
2004: Powrót do Garden State (Garden State) jako Sam
2004: Bliżej (Closer) jako Alice
2003: Wzgórze nadziei (Cold Mountain) jako Sara
2002: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (Star Wars - Episode 2: Attack of the Clones) jako Padmé
2001: Zoolander jako ona sama
2000: Gdzie serce twoje (Where The Heart Is) jako Novalee Nation
1999: Wszędzie byle nie tu (Anywhere But Here) jako Ann August
1999: Gwiezdne Wojny - Epizod 1: Mroczne Widmo (Star Wars - Episode 1: The Phantom Menace) jako Królowa Amidala/Padmé Naberrie
1998-1999: Herkules (Hercules) (TV) jako Mimi (głos)
1996: Marsjanie atakują! (Mars Attacks!) jako Taffy Dale
1996: Piękne dziewczyny (Beautiful Girls) jako Marty
1996: Wszyscy mówią: kocham cię (Everyone Says I Love You) jako Laura
1995: Gorączka (Heat) jako Lauren
1994: Developing jako Nina
1994: Leon zawodowiec (Léon) jako Matylda



Tagi: Natalie Portman (6)
Loading..

Ustawienia


Ustaw kolejność w prawej i lewej sekcji.
Możesz przesuwać elementy również pomiędzy nimi.