Świat Filmu

Mark Hamill

Mark Hamill, Luke Skywalker
Biografia:


Mark Hamill przyszły bohater trylogii Gwiezdnych Wojen urodził się 25 września 1952 roku w Okland w Kalifornii. Był synem kapitana marynarki i miał jeszcze sześcioro rodzeństwa (sam był czwartym dzieckiem). Jako dziecko zwiedził USA i Japonie. Często zmieniał miejsce zamieszkania z tego też powodu nie miał stałych przyjaciół. Był zapalonym kinomaniakiem, fascynowały go filmy fantastyczne, szczególnie zafascynowany był „King Kongiem”. Czytał również magazyny filmowe mi. „Sławne potwory”. Hamill właściwie od dzieciństwa chciał zostać aktorem. Zanim do tego doszło poszedł do anglojęzycznej szkoły średniej w Japonii. Czas spędzony w Japonii to przede wszystkim kinowe szaleństwo (bo marynarka dostawała wszystkie filmy za darmo). Następnie po powrocie do Stanów w 1970 miał swój debiut w „Cosby Show” w tym samym roku rozpoczął szkołę aktorską w Los Angeles City College. Następnie występował w serialach: „Cannon”, „Night Garely”, Room 222”. Potem kontynuował rolę Kenta Murraya w telewizyjnym serialu ”General Hospital” (bardzo popularnym w tym czasie), w 1974-75 występował w komedii TV „The Teksas Wheelers”. A następnie w serialach: „”Autumn Lost” z Patrycją Neal, „Sara T.”, i „Portret of a Teenage Alcoholic” z Lindą Blair. Po raz pierwszy z Lucasem miał styczność podczas przesłuchań do „American Graffiti”, ale nic z tego nie wyszło. W 1976 Hamill przyszedł na casting do „Gwiezdnych Wojen” który odbywał się w wytwórni Goldwyn. Hamill specjalnie na potrzeby castingu nauczył się wiejskiego akcentu, gdyż poszukiwano właśnie kogoś takiego. Tak naprawdę to chciał się dostać do wytwórni efektów specjalnych. Hamill wywarł na George’u Lucasie bardzo dobre wrażenie i przedarł się przez kolejne etapy przesłuchań, aż dotarł do głównego gdzie kandydatów podzielono w grupy. Hamill trafił na Forda. Sceny z przesłuchania nie ma w filmie, opowiadała ona o jak Han Solo na pokładzie „Sokoła Milenium” po tajemniczym zniknięciu Alderaan proponował, że za 15 tys. od każdego pomoże się stąd wydostać. Tu należy dodać, że Lucas dobierając aktorów do „Gwiezdnych Wojen” postanowił koncentrować się na ich indywidualnych talentach, a raczej grze zespołowej. W praktyce, główne postaci zostały obsadzone jednym zespołem. Miał grać Davida w serii “Eight is Enough”, pojawiły się pewne komplikacje. Hamill liczył, że „Gwiezdne Wojny” będą sukcesem i chciał skoncentrować się na karierze aktorskiej. Tyle, że kontrakt z ABC w praktyce uniemożliwiał mu nie tylko rozwój kariery, ale też doprowadziałby do tego, że musiałby wycofać się z Gwiezdnych Wojen. Mark próbował wycofać się, ale ABC odmawiało, twierdząc, że ewentualna popularność Hamilla tylko dobrze im się przysłuży. W grudniu 1976 Hamill miał wypadek samochodowy, który uszkodził mu twarz. Trzeba było kilku operacji plastycznych, więc stał się bezużyteczny dla ABC, które postanowiło zmienić rolę Davida. Dostał ja Grant Goodeve.

W 1977 po sukcesie „Gwiezdnych Wojem” Hamillowi przedstawiano różne propozycje, on sam wybrał „Corvette Summer” w 1978 i „Wielka czerwona jedynka” w 1979, a w między czasie wystąpił w produkcji TV „Star Wars Holiday Special”. Podczas zdjęć go „Nowej Nadziei” romansował trochę z Carrie Fisher. Potem zainteresował się swoją dentystką – Mary Lou York, z którą ożenił się 17 grudnia 1978 roku i jest z nią do dziś. W 1980 zagrał w drugiej części „Gwiezdnych Wojen” „Imperium Kontratakuje” gdzie podczas kręcenia zdjęć w Anglii urodził mu się syn Nathan. W tym czasie Mark Hamill miał wypadek samochodowy. Stało się to tuż przed rozpoczęciem zdjęć, trzeba było zatem w jakiś sposób wyjaśnić widzom, rany na twarzy Luke’a. Początkowo w scenariuszu była scena ataku Wamp na bazę Echo, potem zmieniono ją na scenę w której okazuje się, że Rebelianci trzymają wampy zamknięte w jednym z pomieszczeń. Przed ewakuacją C-3PO miał zerwać wywieszkę o wampach i imperialni szturmowcy mieli tam wejść, wprost pod łapy rozwścieczonych zwierząt. Zmieniono ją jednak, tak by lepiej obrazowała historię obrażeń na twarzy Hammila. Scena z C-3PO jeszcze istnieje i krążą o niej mity.

Następnie w 1981 próbował swych sił na Brodwayu w „The Elephant man”. Potem grał Mozarta w narodowym tournee „Amadeusz” (1982-83). Obie produkcje były kierowana przez pana Petera Sali. Zagrał w „Powrocie Jedi”(1983) i właściwie do tego czasu zaczęły się jego problemy ponieważ za bardzo kojarzył się z obrońcą Galaktyki Luke’iem Skywalkerem. Z jednej strony był niesamowitą sławą, z drugiej zaczął wybierać rolę w filmach SF, często nienajlepszej produkcji. W efekcie tylko bardziej przywiązywał się do roli Luke’a.

W roku 1983 urodził się jego drugi syn – Griffin, a w 1988 córka Chelsea.

W 1985 zanim zaczął grać Tonego Harta(„Harrigan ' n Hart”) w Goodspeed Opera otrzymał Drama Desk nominacje dla Wybitnego Aktora w Musicalu, pokaz ruszył na Broadway w 1986. Hamila zatrudnił producent Gary Kurtz w filmie „Slipstream”(1989). W kinie, a potem w telewizji, kurczowo trzymał się SF. W latach 90 Hamil pojawiał w sf serialach TV („Seaquest”(1995), „The Flash”), podkładał głos w serialach animowanych dla dzieci (ponad 400) i mi. użyczył głosu Jokerowi w serii „Batman”. W końcu został zatrudniony do podłożenia głosu, a także wystąpienia w filmowych stawkach w serii gier komputerowych „Wing Commander” gdzie wystąpił u boku Johna Rhys-Davisa i Malcolma McDowella. To właśnie z podkładania głosu zaczął powoli piąć się ponownie na szczyt, w latach 90.

Pod koniec XX wieku tryumfalnie wrócił do teatrów, gdzie odnalazł się o wiele lepiej niż w kinie. Hamill tworzył też projekty komiksów dla Dark Horse. Tu również z bardzo pozytywnym skutkiem. Zadebiutował jako reżyser i producent filmem „Comic Book: The Movie”, częściowo opartym o własne doświadczenia komiksowe.

Jego syn Nathan poszedł w jego ślady (zagrał np. jednego z pośród wielu widzów na arenie Mos Espy w "Mrocznym Widmie"). Rick McCallum (producent trylogii prequeli "Gwiezdnych Wojen", twierdzi, że zagrał także jednego z widzów na arenie Mos Espy, jednakże sam Hamill tego nie potwierdza. Hamill aktualnie żyje w Los Angeles z jego żoną, Marliou i ich dziećmi Nathanem, Gryfem, i Chelsea.

Mark Hamill raczej dobrze wspomina prace na planie „Gwiezdnych Wojen”, mimo, że przez nie stał się aktorem jednego filmu. Jest świadom, że dalszą karierę w dużej mierze sam zaprzepaścił, błędnym wyborem ról. Ostatnio podobno w jednym z wywiadów, zarzucił Lucasowi, że nie stworzył mu roli takiej jak Indiana Jones dla Forda, ale nie wiadomo na ile jest to wywiad prawdziwy. Z Carrie Fisher spotkał się też na planie filmu „Jay i Cichy Bob: Kontratakują”.



Nagrody i Nominacje:

2005: Comic Book: The Movie DVD Exclusive najlepsza premiera na DVD
2005: Comic Book: The Movie (nominacja) DVD Exclusive najlepszy aktor
2005: Comic Book: The Movie (nominacja) DVD Exclusive najlepszy reżyser
2001: Batman: Powrót Jokera (nominacja) Annie za najlepsze osiągnięcia w dubbingu
2001: Batman: Powrót Jokera DVD Exclusive najlepsza rola animowana
1994: Batman The Animated Series (nominacja) Annie za najlepsze osiągnięcia w dubbingu
1984: Gwiezdne Wojny - Epizod 6: Powrót Jedi Saturn najlepszy aktor
1981: Gwiezdne Wojny - Epizod 5: Imperium kontratakuje Saturn najlepszy aktor
1978: Gwiezdne Wojny - Epizod 4: Nowa nadzieja Saturn najlepszy aktor


Filmografia:

2006: Robotech: The Shadow Chronicles jako Komandor Taylor (głos)
2006: Spawn: The Animation jako Twitch (głos)
2006: Conan: Red Nails jako Tolkemec (głos)
2005: Thru the Moebius Strip jako Simon Weir (ang.) (głos)
2005: Legends of the Dark Knight: The History of Batman jako Narrator
2005: Obserwujcie niebo! (Watch the Skies!: Science Fiction, the 1950s and Us) jako Narrator (głos)
2004: Wolf Tracer's Dinosaur Island jako Blake
2004: Comic Book: The Movie jako Donald Swan
2003: Aero-Troopers: The Nemeclous Crusade jako Qyun (głos)
2003: Reeseville jako Zeek Oakman
2002: Rapsittie Street Kids: Believe In Santa jako Eric (głos)
2002: Baxter and Bananas jako Bananas
2001: Hamilton (TV) jako Mike Hawkins
2001: Thank You, Good Night jako Karl
2001: Balto II: Wolf Quest jako Niju
2001: Jay I Cichy Bob Kontratakują (Jay and Silent Bob Strike Back) jako Wyrwikutas
2000: Scooby Doo i najeźdźcy z kosmosu (Scooby Doo and Alien Invaders) jako Steve (głos)
2000: Joseph: King of Dreams jako Judasz (głos)
2000: Batman Beyond: Return of the Joker jako Jack Napier/The Joker, Jordan Price (głos)
2000: Earth Day jako Dr Bob
2000: Walking Across Egypt jako Lamar
1999: The Night of the Headless Horseman (TV) jako Van Ripper
1999: Sinbad: Beyond the Veil of Mists jako Kapitan straży (głos)
1998: Scooby Doo: Na wyspie Zombie (Scooby-Doo on Zombie Island) jako Snakebite Scruggs (głos)
1998: Komandor Hamilton (Hamilton) jako Mike Hawkins
1998: Watchers Reborn jako Murphy
1998: The Batman/Superman Movie (TV) jako Jack Napier/Joker (głos)
1998: H’s True (TV)
1998: Mad (TV)
1997: Gen 13 jako Threshold/Matthew Callahan (głos)
1997: Laserhawk jako Bob
1997: When Time Expires (TV) jako Bill Thermot
1997: Batman: The Gotham Knights (TV) jako głos Jokera
1997: Saturday Night Live (TV)
1996: Bruno the Kid: The Animated Movie jako Harris (głos)
1996: The Ircedible Hulk (TV) jako głos
1996: Wing Commander Academy(TV) jako głos
1995: Wioska przeklętych (Village of the Damned) jako wielebny. George
1995: The Raffle jako Bernard Wallace
1995: Wing Commander IV: The Prince of Freedom (gra)
1995: Seaquest (Seaquest) (TV)
1995: Outer Limits (TV)
1994: Phantom 2040: The Ghost who walks (TV) jako głos
1994: Gabriel Knights: Sing of the Fathers (gra) jako głos
1994: Wing Commander III: Heart of the Tiger (gra)
1994: Silk Degrees jako Johnson
1993: Batman: Mask of the Phantasm jako głos
1993: Hollyrock-e-Bye Baby (TV) jako głos
1993: Body Bags (TV)
1993: Time Runner jako Michael Raynor
1992: Batman: The Animation Series
1992: Lunatycy (Sleepwalkers) jako Porucznik Jennings
1991: The Flash II: Revenge of the Trickster jako James Jessie/The Trickster
1991: The Guyver jako Max Reed
1991: Une image de trop jako Josh Payton
1991: Earth Angel (TV) jako Wayne Stein
1991: Black Magic Woman jako Brad Travis
1991: The Flash: The Trickster
1990: Midnight Ride jako Justin
1989: Slipstream jako Will Tasker
1989: La Chute des aigles jako Peter Froehlich
1987: The 41st Annual Tony Awards (TV)
1987: Alfred Hitchcock Presents (TV)
1985: Amaizing Stories (TV)
1983: Powrót Jedi (Return of the Jedi) jako Luke Skywalker
1982: Szpital Brytania (Britannia Hospital) jako Red
1981: The Night the Lights Went Out in Georgia jako Conrad
1980: Imperium kontratakuje (Empire Strikes Back) jako Luke Skywalker
1980: Wielka czerwona jedynka (The Big Red One) jako Griff
1979: Skatetown, U.S.A.
1978: The Star Wars Holiday Special (TV) jako Luke Skywalker
1978: Corvette Summer jako Kenneth W.Dantley Jr.
1977: Gwiezdne Wojny - Epizod 4: Nowa Nadzieja (Star Wars: Episode IV - A New Hope) jako Luke Skywalker
1977: The City (TV) jako Eugene Banks
1977: Wizards
1977:Bob Hopr Special: Bob Hopes Christmas Special (TV)
1976: Mallory: Circumstantial Evidence (TV) jako Joe Celi
1975: Delancey Street: The Crisis Within (TV) jako Philip Donaldson
1975: Eric (TV) jako Paul Swensen
1975: Sarah T. - Portrait of a Teenage Alcoholic (TV) jako Ken Newkirk
1974: The Texas Wheelers (TV)
1973: Jeannie (TV) jako głos
1973 General Hospital (TV)


Autor biografii: JORUUS Lekko uzupełniona przez LS.


Tagi: Mark Hamill (3)
Loading..

Ustawienia


Ustaw kolejność w prawej i lewej sekcji.
Możesz przesuwać elementy również pomiędzy nimi.