Świat Filmu

Hayden Christensen

Hayden Christensen, Anakin Skywalker

Biografia:

Hayden urodził się 19 kwietnia 1981 w Vancouver w Kanadzie. Jego rodzice prowadzą firmę Christensen Comunnications. Jego ojciec David (posiadający angielskie i duńskie korzenie) jest informatykiem, a matka Alie Nelson (mająca szwedzkich i włoskich przodków) pisała przemowy w korporacjach. Hayden ma trójkę rodzeństwa, siostry Kaylen i Hejsę oraz brata Tove’a, z którym jest szczególnie związany. Jego przygoda z aktorstwem zaczęła się już w wieku ośmiu lat, kiedy to wystąpił w swojej pierwszej reklamie. Wszystko odbyło się przez przypadek, kiedy to jego starsza siostra Hejsa, która wcześniej zdobyła mistrzostwo w skokach z trampoliny, zabrała go na spotkanie ze swoim agentem, w sprawie roli w reklamie Chipsów „Pringles”. Była tak podekscytowana tą rolą, że nie zważała na braciszka, który wybrał się na samodzielną przechadzkę po studiu. Wkrótce zaproponowano mu udział w kilku reklamach. Nie mając ani agenta, ani doradcy, na pytanie czy chce grać, rzekł tylko „Oczywiście”. Potem zdawało się, że aktorstwo wybił z głowy mu ojciec, który nie pochwalał takiej przyszłości dla swojego syna. Hayden uczęszczał do Baythorn Public School, a potem Unionville High School. Uczestniczył też aktywnie w programie “Arts York”, który polegał na tym by propagować dramaty w szkołach. Przez te wszystkie lata był związany z różnego rodzaju teatrami, przełom nastąpił, gdy Christensen miał trzynaście lat. Wtedy wystąpił w serialu „Family Passion” i dopiero zaczął istnieć w świadomości społecznej. Później przyszły role w kolejnych serialach i produkcjach telewizyjnych.

W kinie zadebiutował w roku 1995 w filmie Johna Carpentera „W paszczy szaleństwa”, jednak dostrzeżono go przede wszystkim za fenomenalną rolę w filmie „Przekleństwo niewinności” Sofii Coppoli z 1999. Zagrał również w „Córkach amerykańskich Ravioli” (1998), w telewizyjnym „W amarantowej matni” (2000) czy w „Życiu jak dom” (2001). W tym ostatnim wcielił się w postać nierozumianego i zagubionego nastolatka Sama Monroe. To właśnie ta rola przyniosła mu pierwsze nagrody, w tym za przełomowe odkrycie roku czy nominację, w tym do złotego globu za najlepszą rolę drugoplanową. Ale „Życie jak dom” nie miało już żadnego wpływu na obsadzenie najważniejszej na razie roli w życiu Haydena, Anakina Skywalkera. To właśnie „Atak klonów” uczynił z niego gwiazdę, pomimo różnych recenzji oraz Złotej Maliny za najgorszą rolę drugoplanową. Trzy lata później ponownie otrzymał tę statuetkę za „Zemstę Sithów”, co ciekawe za tę samą rolę dostał nagrodę MTV za najlepszy czarny charakter. W 2003 wystąpił w filmie „Pierwsza strona”, który opowiadał o młodym dziennikarzu fabrykującym swoje rewelacje, w które przez długi czas wszyscy wierzyli. Za tę rolę dostał nagrodę na festiwalu w Las Palmas.

Kręcąc „Zemstę Sithów” nie tylko odtwarzał rolę Anakina Skywalkera, ale też wcielił się w Dartha Vadera, także tego w stroju. W czasie zdjęć nakręcono też sceny, które później dodano do wersji DVD „Powrotu Jedi”, jak twierdzi sam aktor, przy tylu zdjęciach robionych na niebieskim ekranie, nawet nie wiedział, że były kręcone sceny do trylogii. Po raz pierwszy zobaczył się dopiero na DVD. Tu trzeba pamiętać, że w „Powrocie Jedi” gra tylko głowa Haydena, ciało nadal należy do Sebastiana Shawa, podobnie zresztą jak i strój. Saga zresztą była dla niego wielką frajdą, cenił całą naukę walk, ale też zapytał Lucasa, czy będzie mógł wystąpić w zbroi Dartha Vadera. Początkowo chciano, by zgodnie z tradycją tę część zagrał inny aktor, przede wszystkim wyższy, być może nawet David Prowse, ale po namowach, George kazał przekonstruować kostium tak, by Christensen mógł się w nim pokazać. Stał się jednym z tych aktorów, którzy oprócz Samuela L. Jacksona wymogli na Lucasie swoje pomysły.

W Polsce przed Gwiezdną Sagą był przede wszystkim znany z roli w serialu „Szkoła przetrwania”. Zanim całkowicie poświęcił się aktorstwu grał w hokeja i tenisa. Ubóstwia architekturę, lasagnię, pizza, gra też na pianinie, przede wszystkim blues i jazz. Mieszka zarówno w Toronto jak i Los Angeles, gdy nie pracuje przede wszystkim stara się przebywać z rodziną i przyjaciółmi, a najczęściej z bratem Tovem. Mimo to stara się chronić swoje życie osobiste.

W 2006 pojawił się wraz z Jessicą Albą w szpitalu, by przed świętami spędzić trochę czasu z małymi i chorymi dziećmi. W ten sposób spędzał czas na planie filmu „Awake”. Niebawem wystąpi też w filmie „Jumper” obok Samuela L. Jacksona.



Nagrody i Nominacje:

2006: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) Saturn najlepszy aktor
2006: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów Złota Malina najgorszy aktor drugoplanowy
2006: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów MTV Movie Award najlepszy czarny charakter
2006: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) MTV Movie Award najlepsza scena walki
2005: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) Nagroda Młodych najlepszy aktor
2005: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (nominacja) Nagroda Młodych najlepszy czarny charakter
2004: Pierwsza strona (nominacja) nagroda Golden Satellite najlepszy aktor w dramacie
2003: Pierwsza strona nagroda Las Palmas Film Festival najlepszy aktor
2003: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów Złota Malina
2003: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (nominacja) Saturn najlepszy aktor
2003: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (nominacja) Złota Malina najgorszy aktor drugoplanowy
2002: Życie jak dom (nominacja) Screen Actors Guild Awards najlepszy aktor drugoplanowy
2002: Życie jak dom (nominacja) Złoty Glob najlepszy aktor drugoplanowy
2002: Życie jak dom (nominacja) nagroda NBR najlepszy aktor
2002: nagroda Chopard Trophy w kategorii 'Male Revelation'
2002: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (nominacja) Saturn za Cinescape Genre Face of the Future Award Male
2002: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (nominacja) Nagroda Młodych najlepsza rola męska w dramacie
2001: Życie jak dom nagroda NBR dla najlepszego aktora


Filmografia:

2008: Jumper jako Davey
2007: Less Than Kind jako Gibson
2007: Dekameron (Virgin Territory) jako Lorenzo
2007: Awake jako Clay
2006: Factory Girl jako Bob Dylan
2005: Gwiezdne Wojny - Epizod 3: Zemsta Sithów (Star Wars: Episode 3: Revenge of the Sith) jako Anakin Skywalker
2003: Pierwsza strona (Shattered Glass) jako Stephen Glass
2002: Gwiezdne Wojny - Epizod 2: Atak Klonów (Star Wars - Episode 2: Attack of the Clones) jako Anakin Skywalker
2001: Życie jak dom (Life as a House) jako Sam
2000: W amarantowej matni (Trapped in a Purple Haze) jako Orin Krieg
2000: Szkoła Przetrwania (Higher Ground) jako Scott Baringer
1999-2000: Czy boisz się ciemności? (Are You Afraid of the Dark?) jako Kirk
1999: Swobodny lot (Free Fall) jako Patrick
1999: Przekleństwa niewinności (Virgin Suicides, The) jako Jake Hill Conley
1998: Córy amerykańskich Ravioli (Strike!) jako chłopak z randki Tinki
1996: Głęboka miłość (No Greater Love) jako Teddy Winfield
1995: W paszczy szaleństwa (In the Mouth of Madness) jako Gazeciarz
1995: Harrison Bergeron (Love and Betrayal: The Mia Farrow Story) jako Fletcher #2
1995: Street Law jako Młody John Ryan
1995: Harrison Bergeron jako Eric
1993-1994: Family Passions jako Skip McDeere



Tagi: Hayden Christensen (4)
Loading..

Ustawienia


Ustaw kolejność w prawej i lewej sekcji.
Możesz przesuwać elementy również pomiędzy nimi.